Europees importverbod

Al enige jaren werd er in de Tweede Kamer over een importverbod van honden- en kattenbont gediscussieerd. Vooral SP en Groen Links hebben zich al in 2004 hardgemaakt voor een nationaal importverbod. In januari 2009 is er dan eindelijk een Eurpees importverbod ingesteld. De wet verbiedt import en dus handel of verkoop in honden- en kattenbont. Dat is op zich een goede ontwikkeling: de wet is dus aan onze zijde. Maar hoe wordt de wet gehandhaafd?

De wet wordt nauwelijks gehandhaafd

Nu er een importverbod voor de Europese Unie geldt, zou je verwachten dat er bij de douane wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van honden- of kattenbont of de verwerking van honden- of kattenhuiden in leren artikelen. Maar een dergelijke controle vindt nauwelijks plaats. De Aziaten weten dat, en bieden de verboden artikelen nu aan als imitatiebont. De vachten van honden en katten worden zodanig chemisch behandeld, geschoren en gekleurd, dat het niet meer op echt bont lijkt. Bovendien worden de artikelen voorzien van geen of misleidende labels.

Lees meer over de Vragen aan minister Verburg van Groen Links

Deze website bevat geen schokkende afbeeldingen, tenzij dit uitdrukkelijk is vermeld!

Wij zoeken vrijwilligers

Wilt u actief met ons meedoen? Geef u dan hier op bij ons campagneteam. Wij protesteren op vreedzame wijze tegen het honden- en kattenleed in Azië. Wij verstrekken informatie aan het publiek, de media en de politiek om dit leed onder de aandacht te brengen.

Het traceren van honden- en kattenbont is uitsluitend mogelijk via de SIAM-methode.
Lees meer...

Sinds 1 januari 2009 is het verboden om honden- en kattenbont te importeren. De wet wordt echter nauwelijks gehandhaafd. Wij willen overtreders van de wet, zonder het toepassen van geweld, ontmaskeren en aan de kaak stellen.